SLIDER_ALAP_03

Projektek

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. által koordinált Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram során Magyarország Kormánya és az Európai Unió által biztosított forrásoknak köszönhetően a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében újult meg a nádasdladányi Nádasdy-kastély 1,5 milliárd forint európai uniós (GINOP-7.1.1-15-2015-00001) és 212 044 159 forintos hazai forrásból (valósult meg).

A nádasdladányi Nádasdy-kastélyban és parkjában már több sikeres beruházás valósult meg, amelyek révén a kastély részlegesen megújulhatott. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megtörtént a kastély földszinti reprezentatív tereinek teljes helyreállítása, a kiállítási terület megújult és jelentősen megnőtt, a gazdagon berendezett történeti tereket modern tartalom és interaktív elemek egészítik ki. Az emeleten gyermekfoglalkoztatók és múzeumpedagógiai terek is helyet kaptak. Az üzemeltetés helyiségei a kastély mindhárom szintjén kialakításra kerültek. Az épület legrégebbi, Schmidegg-szárnyában a statikai okokból szükséges megerősítési munkálatok készültek el ebben az ütemben.

A park is megújult, a történeti kert sétányrendszerének részleges helyreállítása mellett a kastélykert teljes területén elvégezték a park biztonságos bejárhatóságához szükséges faápolási és kertészeti munkákat. Szigetelt mederrel és a vízellátás biztosításához szükséges műtárgyakkal újjáéledt a kastélypark kiszáradt tava is.
A kastély fejlesztésbe bevont alapterülete nettó 2000 m2, a park fejlesztésbe bevont alapterülete 22 ha.

A turisztikai fejlesztés elemei

Az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára a 19. század végén épült historizáló kastély és a modern, 21. századi múzeumi bemutatás követelményei szerint kialakított kiállítás – az építészeti érdekességek mellett – az építtető gróf Nádasdy család történetével, az építtető házaspár legendássá vált szerelmével, a tulajdonosok és a személyzet mindennapi életével ismerteti meg a látogatókat interaktív módon.

Korabeli bútorokkal és bútormásolatokkal berendezett enteriőrökben a látogató helyet foglalhat, a könyvtárban olvasgathat, a visszaépítésre kerülő télikertben kávézhat, mintha csak a családnál járna vendégségben. A visual guide-os vezetés, valamint az érintőképernyőn hozzáférhető leírások és játékok segítségével a látogató betekintést nyerhet a kastély eredeti berendezett tereibe, de akár a 19. századi lakberendezés, valamint a szalonbeli társalgás etikettjének mesterévé is válhat. Az országban egyedülálló módon megőrzött Ősök csarnokában az eredeti festményeken és reprodukciókon megjelenő neves családtagok történetüket az alagsori virtuális élménytérben „személyesen” mesélik el a látogatóknak. A kastély fénykorának és hanyatlásának történetéből árnyjáték-animációval megvetített 3D-s makett ad ízelítőt.

Az ismét bejárhatóvá tett kastélypark mind rendezvények, mind családi programok számára színteret biztosít. A kiépített tanösvényeken játékos formában tájékozódhatnak a történeti kertek kulturális és természeti értékeiről, és kis szerencsével a park ritka és védett lakóit is megpillanthatják a kihelyezett etetők és odúk környékén.